I denne GIMP-hjelpeartikkelen viser jeg deg hvordan du enkelt kan lage dine egne tilpassede prikkmønstre! Du kan lage mønstre i alle størrelser for hvilken som helst komposisjon, og denne teknikken dekker slik at mønstrene dine blir sømløse slik at de jevnt dekker ethvert dokument. Til slutt viser jeg deg hvordan du eksporterer mønsteret og lagrer det til GIMP slik at det kan brukes med GIMPs malingsverktøy som Bucket Fill-verktøyet. La oss komme i gang!

Du kan se videoversjonen av denne veiledningen nedenfor, eller hoppe over videoen og lese hjelpeartikkelversjonen (tilgjengelig på over 30 språk).

Vi starter denne opplæringen med å lage en ny komposisjon - som du kan gjøre ved å gå til Fil> Ny.

Komposisjonsstørrelsen vil være størrelsen på hver flis i mønsteret ditt - slik at du kan lage den i hvilken størrelse du vil. Hvis du planlegger å bruke mønstrene dine på HD-komposisjon ofte (dvs. 1920 x 1080 px komposisjoner), anbefaler jeg at du går med en dokumentstørrelse på 60 x 60 px (jeg skrev 60 for både bredde- og høydeverdiene i dialogboksen Opprett et nytt bilde. ovenfor). Selvfølgelig, hvis du vil at mønsteret ditt skal være større, kan du bare lage et større dokument for å starte (bare sørg for at det er en firkant). Klikk OK for å opprette det nye dokumentet.

Det enkleste punktmønsteret innebærer å legge til en sirkel i midten av komposisjonen din. For å sikre at sirkelen / prikken din er sentrert, anbefaler jeg å legge til senterguider. Du kan gjøre dette ved å gå til Bilde> Veiledninger> Ny guide etter prosent (rød pil i bildet over).

Jeg oppretter en “Horisontal” guide først (rød pil i bildet over) og setter plasseringen til guiden til “50.0” - eller 50% (blå pil). Dette vil skape en horisontal guide på komposisjonen min nøyaktig halvveis ned i komposisjonen.

Jeg gjentar dette trinnet for å lage en annen guide, men denne gangen velger du "Vertikal" fra rullegardinmenyen (rød pil). Dette vil skape en vertikal senterguide. Det vil nå være en horisontal og vertikal midtveiledning for komposisjonen min.

Nå som jeg har senterguider (betegnet med den røde pilen i bildet over), vil jeg zoome inn på komposisjonen min (ved hjelp av enten ctrl + mushjulssnarvei eller ved hjelp av zoom-rullegardinmenyen nederst til venstre på bildet - betegnet med den blå pilen).

Deretter tar jeg tak i Ellipse Select Tool fra verktøykassen min (rød pil i bildet over - du kan bruke hurtigtasten "E").

Jeg klikker og drar med dette verktøyet på komposisjonen min. Hvis jeg holder "Skift" -tasten, vil ellipsevalget ha et 1: 1-sideforhold - eller med andre ord vil bli tegnet som en perfekt sirkel. Når jeg slipper musen, tegnes et sirkelvalgområde på komposisjonen.

Jeg klikker nå en gang i utvalgsområdet for å velge det. Jeg kan deretter klikke og dra valgområdet mot midten av komposisjonen min. Det midtre tverrhåret i markeringsområdet (rød pil i bildet over) klikker på midtstøttene til bildet (sørg for at snapping til guider er slått på ved å gå til View> Snap to Guides).

Hvis du har en nøyaktig størrelse du vil ha for sirkelen, kan du justere den i verktøyalternativene for Ellipse Select Tool under "Størrelse" -feltet (rød pil i bildet over). For eksempel vil jeg endre sirkelen min til en 30 x 30 px sirkel (sørg for at begge målene er de samme for å holde valgområdet en sirkel). Sentrer utvalgsområdet på komposisjonen din hvis du endrer dimensjonene i utvalgsområdet.

Deretter vil jeg fylle dette utvalgsområdet med en farge. Før jeg gjør det, må jeg imidlertid lage et nytt lag slik at jeg ikke maler på det nåværende bakgrunnslaget mitt. Så jeg klikker på ikonet "Opprett nytt lag" i Lag-panelet (rød pil i bildet over). Jeg vil gi dette laget navnet "Dot" (blå pil) og sørge for at "Fill With" er satt til "Transparency" (grønn pil). Jeg klikker OK for å opprette det nye laget.

Jeg vil at prikken min skal være svart i dette spesielle tilfellet, så jeg klikker og drar forgrunnsfargeprøven til den svever over valgområdet mitt, og slipper deretter musen (rød pil som følger den grønne prikkete linjen i bildet over). Dette vil fylle sirkelen med svart.

Jeg fjerner merkingen av sirkelen ved å gå til Velg> Ingen (rød pil).

Til slutt vil jeg skjule bakgrunnslaget til komposisjonen min ved å klikke på vis / skjul-ikonet for laget i Lag-panelet (rød pil). Dette vil sikre at mønsteret mitt har en gjennomsiktig bakgrunn slik at jeg kan male mønsteret på hvilken som helst fargebakgrunn eller et bilde i fremtiden.

Vi har nå en enkel prikkesammensetning som vi kan bruke som prikkemønster. Jeg kan teste dette prikkemønsteret ved å trykke på shift + ctrl + c på tastaturet mitt (dette er snarveitasten "kopier synlig"). Dette vil kopiere punktmønsteret mitt til utklippstavlen.

Deretter oppretter jeg en ny komposisjon ved å gå til Fil> Ny og sette dimensjonene mine til 1920 × 1080.

Til slutt navigerer jeg til "Mønstre" -fanen (rød pil i bildet over) og klikker på det aller første mønsteret som er oppført her (grønn pil). Dette første mønsteret er alternativet “Clipboard Image”, som er mønsteret vi kopierte med shift + ctrl + c.

Nå kan jeg ta tak i Bucket Fill Tool (skift + b på tastaturet eller klikke på ikonet i verktøykassen - rød pil i bildet over) og under "Tool Options" sette "Fill Type" til "Pattern Fill" (grønn pil). Jeg klikker nå med Bucket Fill-verktøyet på komposisjonen min. Dette vil fylle laget med prikkmønsteret mitt.

Hvis jeg ønsket å lage et mer komplekst prikkemønster, kan jeg navigere tilbake til mønstersammensetningen og legge til noen flere elementer.

Først skal jeg lage et nytt lag (rød pil) og gi dette navnet “Punkt 2” (grønn pil).

Jeg tar tak i ellipsevalgverktøyet mitt (rød pil) og tegner en ellips på komposisjonen min - holder nede Skift-tasten for å sikre at den er en perfekt sirkel. Jeg slipper musen og endrer størrelsen til “10” (blå pil) for å lage en mindre sirkel (dette er den samme prosessen som jeg brukte tidligere i denne artikkelen, så ta gjerne en titt på de tidligere trinnene). Jeg skal sentrere denne sirkelen på midtstøttene (grønn pil).

Til slutt vil jeg fylle sirkelen med svart, og gå til Velg> Ingen (rød pil) for å fjerne markeringen i markeringsområdet.

Jeg har nå en mindre sirkel midt i Dot 2-laget mitt. Det jeg vil gjøre med denne mindre sirkelen er å plassere rundt hjørnene på bildet mitt slik at det skaper et gjentatt, sømløst prikkemønster. For å gjøre dette, går jeg til Lag> Transformer> Offset (rød pil).

Jeg klikker på “Etter bredde / 2 høyde / 2” -knappen (rød pil), som automatisk forskyver laget mitt til komposisjonens hjørner. Jeg klikker OK for å bruke endringene.

Nok en gang vil jeg trykke shift + ctrl + c for å kopiere de synlige lagene.

Deretter kommer jeg tilbake til testsammensetningen min (trykk ctrl + z for å angre forrige mønsterfyll fra tidligere). Deretter tar jeg tak i verktøyet for fylling av bøtte og klikker for å fylle sammensetningen med det nye mønsteret (du må fremdeles ha valgt utklippstavlemønsteret og fylle typen satt til Mønster i verktøyalternativene fra tidligere).

Du kan nå se at vi har et mer komplekst prikkemønster!

Så hva om du vil lagre mønsteret ditt permanent, slik at du kan bruke det i en fremtidig økt? Ikke bekymre deg - dette er veldig enkelt å gjøre!

Naviger tilbake til sammensetningen av prikkemønsteret ditt. Gå til Fil> Eksporter som (rød pil). Dette vil åpne dialogboksen Eksporter.

Velg en mappeplassering på datamaskinen din der du vil lagre mønsteret. Navngi mønsterfilen din til hva du vil, og sørg for at navnet ender med ".pat" -filtypen (rød pil). Dette er filtypen GIMP bruker til mønstre. Trykk på Eksport (blå pil).

En rute vil dukke opp der du blir bedt om en "beskrivelse" for mønsteret ditt. Dette er etiketten som vises i GIMPs mønsterdialog når du klikker på mønsteret. Du kan holde dette det samme som navnet på prikkemønsteret ditt eller sette det til noe annet. Klikk “Eksporter” igjen (rød pil).

Du må nå dra dette mønsteret du opprettet til GIMPs User Patterns-mappe. La oss først finne denne mappen. Gå til Rediger> Innstillinger (rød pil).

Utvid "Mapper" -delen (rød pil) og klikk på "Mønstre" -mappen (blå pil). Klikk på filkatalogen som har "x" ved siden av (grønn pil). Når denne katalogen er valgt, klikker du arkivskap-ikonet (gul pil) for å åpne denne filplasseringen på datamaskinen din (på Windows åpnes den i et File Explorer-vindu, på MAC åpnes den i et Finder-vindu).

Dobbeltklikk på "mønstre" -mappen for å gå inn i den (rød pil). Det er her du drar og slipper .pat-filen du nettopp opprettet.

Åpne et nytt File Explorer- eller Finder-vindu.

Naviger til der du lagret mønsterfilen din på datamaskinen. Når du har funnet mønsterfilen, drar og slipper du den i GIMPs Mønster-mappe (røde piler etter den grønne prikkete linjen i bildet ovenfor).

Naviger tilbake til GIMP. Gå ut av innstillingsdialogen ved å klikke på det røde “x” øverst til høyre (grønn pil). Naviger tilbake til kategorien Mønstre og klikk på det grønne pilikonet for å oppdatere mønstrene dine (betegnet med den røde pilen i bildet over). Det nye prikkemønsteret ditt skal nå være i kategorien Mønstre og klart for bruk!

Det er det for denne opplæringen. Hvis du likte det, kan du sjekke ut min andre GIMP opplæringsprogrammer, eller få tilgang til mer innhold inkludert premiumkurs ved å bli en DMD Premium-medlem.

Pin It Pinterest