I min siste GIMP Help-artikkel som dekker lag-konseptet, ga jeg en introduksjon til panelet GIMP-lag ved å vise deg hvordan du lager et nytt lag. I denne artikkelen vil jeg dykke litt dypere inn i lagpanelet ved å vise deg hvordan du kan jobbe med flere lag, inkludert å lage et nytt lag med et bilde, og hvordan du kan endre "stablingsrekkefølge" for lagene dine.

Oppsett av lagstabler rekkefølge

Du kan (eller kanskje ikke) huske det på slutten av Hvordan lage et nytt lag i GIMP-artikkelen, som er del 1 av denne GIMP Layers-serien, endte jeg med totalt to lag i komposisjonen min - "Lag 2", som var et gjennomsiktig lag som hadde samme størrelse som min generelle sammensetning, og "Bakgrunn" -laget, som inneholdt fargen hvit og var det aller første laget som ble opprettet som et resultat av å lage en ny komposisjon i GIMP (ved å gå til Fil> Ny og sette opp et 1 x 1920 pikselag med en hvit bakgrunnsfarge). Jeg vil begynne med det samme oppsettet for denne opplæringen (som vist på bildet ovenfor - lagene skissert i grønt).

Lagstableringsrekkefølge

Hev eller senk lag i lagbunken

Nå som vi har to lag i komposisjonen vår, kan du merke at det er noen nye alternativer som har blitt tilgjengelige i lagpanelet. For eksempel er det nå oransje piler vi kan bruke nederst i dette panelet (mellom laggruppe- og duplikatlag-ikonene - skissert i grønt i bildet ovenfor). Når jeg blir klikket på lag 1, som er det øverste laget, vil du legge merke til at på nedoverpilen blir aktiv. Dette er fordi denne funksjonen lar meg senke laget i stablingsrekkefølge.

De stablingsrekkefølge er rekkefølgen lagene er stablet oppå hverandre i lagpanelet. Lag som er høyere i stabelrekkefølgen får forrang over lag som er lavere i stablingsrekkefølgen. Med andre ord, hvis du har et bilde i det øverste laget som har 100% opasitet, inneholder farge, design, bilde osv., Og er størrelsen på hele komposisjonen (1920 × 1080 i dette tilfellet), vil det hindre visningen av alle lagene under den i stablingsrekkefølgen.

Gjenstander i det øverste laget kan også delvis hindre objekter i nedre lag hvis det øverste laget har transparens (omtrent som lag 1-laget har i vår nåværende sammensetning), og objektet tar bare opp en del av de samme pikselplasseringene som andre objekter under det .

Endre lagerstablingsrekkefølge

Nedre lag i lagstabel

Så alt dette blir sagt, akkurat nå er lag 1 det høyeste laget i stablingsrekkefølge. Dette er grunnen til at alternativet å "Heve dette laget ett trinn i bunken" for øyeblikket er grått - det kan ikke gå noe høyere i stabelrekkefølge. På den annen side er alternativet å "Senke dette laget ett trinn i bunken" (betegnet med den røde pilen på bildet over) tilgjengelig fordi det for øyeblikket er ett lag under lag 1 i stabelrekkefølgen - bakgrunnslaget vårt.

Hev lag i lagstak GIMP 2019

Ved å klikke på "Nedre" -ikonet mens lag 1 er mitt aktive lag (laget jeg nå klikkes på), vil dette laget nå senkes med 1 trinn i lagbunken. Det betyr at lag 1 nå vil ligge under bakgrunnslaget i stabelrekkefølge (som du ser på bildet over, betegnet med den røde pilen). Så bakgrunnslaget er nå det første eller det øverste laget i lagstabelen vår.

Du vil også legge merke til at nå, når lag 1-laget mitt ligger under bakgrunnslaget i stabelrekkefølge, har pilen "Nedre" blitt grå, men pilen "Heve" nå har blitt aktiv (grønn pil på bildet over) . Dette er fordi med laget mitt lag 1 nå nederst i stablingsrekkefølgen, kan det ikke gå noe lavere. Jeg kan bare heve posisjonen i lagbunken.

OBS: Jeg kan også omorganisere stablingsrekkefølgen for lagene mine ved å bare klikke på et lag og dra det laget til det nye stedet i stablingsrekkefølgen der jeg vil at laget skal plasseres. Dette er en veldig rask og vanlig måte å omorganisere lagene på uten å bruke høydeknappene.

Hvorfor piksler ikke vises i et lavere lag

Velge pensel og forgrundsfarge GIMP 2 10 12

Når jeg holder lagstabelen min slik den er, vil jeg demonstrere hva som skjer nå når jeg prøver å male på lag 1-laget mitt. Dette er det nåværende aktive laget mitt da jeg klikket på det (i motsetning til å bli klikket på bakgrunnslaget. Bakgrundsjiktet er for tiden et inaktivt lag siden jeg ikke klikket på det). Så hvis jeg tar tak i penselverktøyet fra verktøykassen min (rød pil), endrer forgrunnen farge til blå (grønn pil) og prøver å male noe på lag 1, vil ingenting vises på lerretet mitt.

Lag forhåndsvisning Layer Stack GIMP Tutorial 2019

Men hvis du ser på Layer 1-miniatyrbildet (rød pil) i lagpanelet, vil du legge merke til at forhåndsvisning av miniatyrbildet viser at jeg malte en blå, kvisende linje over laget (det er litt vanskelig å fortelle fordi miniatyrbildet er så lite på bildet - men du bør se det i GIMP-en din hvis du følger med). Så hvorfor vises det ikke på lerretet mitt?

Årsaken er selvfølgelig at bakgrunnslaget, som er fylt med hvitt og er det øverste laget i lagbunken, hindrer alle piksler som vises i lagene under det. Så fordi lag 1 er under bakgrunnslaget, blir den knirkete linjen jeg malte på den fullstendig hindret av de hvite pikslene som er malt på bakgrunnslaget.

Topplag i lagstabler rekkefølge GIMP 2 10

Jeg kan fikse dette ved å endre lagdelingsrekkefølgen. Når lag 1 fremdeles er det aktive laget mitt, kan jeg klikke på "Hev" -pilen for å heve lag 1 opp ett trinn i stablingsrekkefølgen (eller jeg kan klikke og dra lag 1 over bakgrunnsjiktet). Når jeg har gjort dette, kan jeg nå se den blå krøllete linjen jeg malte på dette laget med penselen.

Det er det for dette foredraget om Layer Stacking Order eller Layer Stack! Neste gang i denne GIMP Layer-serien, skal jeg vise deg hvordan lage et nytt lag fra et bilde. Eller du kan sjekke ut hvilken som helst av mine andre GIMP-hjelpeartikler eller min GIMP videoopplæringer. I tillegg kan du melde deg på hvilken som helst av mine premium GIMP klasser.

Pin It Pinterest